-
-
Mag je geen pauzes nemen tijdens je werk? Of krijg je niet de juiste beschermingsmiddelen om je werk veilig te doen? In Nederland hebben we een speciale instantie die controleert of bedrijven zich aan de wet houden. Dit is de Nederlandse Arbeidsinspectie. Om een melding te doen, kun je de Inspectie bellen via het telefoonnummer 0800 – 5151 of informatie online doorgeven. Als je een melding doet, mag je hiervoor nooit worden ontslagen.
-
-
In Nederland moet iedereen veilig en gezond kunnen werken. Spreek je leidinggevende erop aan als jij vindt dat je niet veilig en gezond werkt. Hij moet hier een oplossing voor vinden. Dit mag geen reden zijn voor ontslag. Moet je toch doorwerken? Dit kun je melden bij een speciale instantie, de Nederlandse Arbeidsinspectie. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of bedrijven zich aan de wet houden. Om een melding te doen, kun je de Inspectie bellen via het telefoonnummer 0800 – 5151 of informatie online doorgeven.
-
-
Bij ontslag heb je recht op een eenmalig geldbedrag van je werkgever. Dit noemen we een transitievergoeding. Dit wordt aan jou betaald als jouw werkgever jou heeft ontslagen of als je contract niet is verlengd. In principe niet als jij zelf ontslag hebt genomen, al zijn hier soms uitzonderingen voor.
Hoe hoog de transitievergoeding is, wordt berekend aan de hand van jouw maandsalaris en de tijd dat je in dienst bent geweest.
Soms heb je ook uitzonderingen waardoor jij als werknemer geen recht hebt op een transitievergoeding. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer je bent ontslagen omdat je iets gedaan hebt wat volgens de wet verboden is.
-
-
Staat er een uitzendbeding in jouw contract? Dan stopt jouw contract als het bedrijf waar je werkt (de inlener) heeft aangegeven dat het werk stopt. Als je contract stopt geeft je werkgever jouw ziekte door aan uitkeringsinstantie UWV. Via het UWV kun je een Ziektewet-uitkering krijgen. Ook maak je afspraken met het UWV. Bijvoorbeeld wat je nodig hebt om weer aan het werk te kunnen gaan.
Als één van de uitzendcao’s op jou van toepassing is dan kan je contract niet gestopt worden als je ziek bent. Je contract loopt door tijdens ziekte: je hebt dan na 1 of twee wachtdagen recht op loondoorbetaling door het uitzendbureau. Ben je voor langere tijd ziek en loopt jouw contract tijdens ziekte af? Dan kan er na afloop van het contract recht ontstaan op een Ziektewetuitkering. Of je contract direct kan worden beëindigd is dus afhankelijk van de vraag of het uitzendbureau onder een cao valt. Weet je dat niet? Check hiervoor je contract, of vraag dit na bij één van de instanties waar je hulp kunt krijgen, zoals de SNCU of het juridisch loket.
Heb je in jouw contract geen uitzendbeding? Dan mag jouw werkgever jouw contract niet stoppen als je ziek bent. Het uitzendbureau betaalt jouw loon in dat geval door tijdens jouw ziekte. Ben je voor langere tijd ziek en loopt jouw contract tijdens ziekte af? Dan kan er na afloop van het contract recht ontstaan op een Ziektewetuitkering.
-
-
Als uitzendkracht heb je een speciaal uitzendcontract met een uitzendbureau. Dit bureau leent jou uit aan een ander bedrijf. Dat bedrijf noemen we ‘de inlener’. Meestal krijg je een contract in fasen. Wat je rechten zijn, hangt af van de fase waarin je werkt:
De eerste fase in een uitzendcontract is fase A, of fase 1 en 2. In deze fase geldt er vaak een uitzendbeding. Dit is afgesproken in de cao (‘collectieve arbeidsovereenkomst’: afspraken die zijn gemaakt door werkgevers en werknemers). Als er een uitzendbeding geldt, stopt jouw contract automatisch als het werk stopt. Als je langer dan 26 weken bent uitgeleend aan een ander bedrijf, moet het uitzendbureau jou 10 dagen voor het einde van de uitzending waarschuwen dat jouw werkzaamheden eindigen.
Hier is één uitzondering op. Als één van de uitzendcao’s op jou van toepassing is dan kan je contract niet gestopt worden als je ziek bent. Je contract loopt door tijdens ziekte: je hebt dan na 1 of twee wachtdagen recht op loondoorbetaling door het uitzendbureau. Ben je voor langere tijd ziek en loopt jouw contract tijdens ziekte af? Dan kan er na afloop van het contract recht ontstaan op een Ziektewetuitkering. Of je contract direct kan worden beëindigd is afhankelijk van de vraag of het uitzendbureau onder een cao valt. Weet je dat niet? Check hiervoor je contract, of vraag dit na bij één van de instanties waar je hulp kunt krijgen, zoals de SNCU of het juridisch loket.
Heb je een contract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd? Als dit een contract is zonder uitzendbeding, stopt jouw contract niet zomaar als er geen werk meer is. Een contract voor bepaalde tijd stopt op de afgesproken einddatum. Dit kan alleen tussentijds worden opgezegd als je dat ook schriftelijk hebt afgesproken. Dan kan het uitzendbureau jouw contract vanaf de daaropvolgende werkdag opzeggen. Er geldt dan nog wel een aantal regels: het uitzendbureau moet zich bijvoorbeeld houden aan een opzegtermijn. Ook hebben ze een geldige reden nodig voor ontslag. En de werkgever heeft toestemming nodig van uitkeringsinstantie UWV. Ook kan het contract door de rechter ontbonden worden.
Wil je meer hierover weten? Neem gerust contact met de SNCU-helpdesk: Bel 0800-7008 (gratis vanaf Nederlandse telefoonnummers) of 0031 85210 40 80 (als je belt vanuit het buitenland). E-mail: helpdesk@sncu.nl.
-
-
In sommige situaties kun je na je ontslag een maandelijkse uitkering aanvragen bij het UWV. Dit heet een WW-uitkering (WW = Werkloosheidswet) en is een tijdelijk inkomen.
Kijk goed of jij voor deze uitkering in aanmerking komt. En hoe je de uitkering daarna aanvraagt.
Je hebt wel een aantal plichten als je deze uitkering ontvangt. Je moet bijvoorbeeld in Nederland verblijven, beschikbaar zijn voor werk en actief solliciteren.
Doe je dit niet? Dan kan dat gevolgen hebben voor (de hoogte van) jouw uitkering. Je moet het UWV op de hoogte houden van jouw sollicitaties.
Als je op staande voet bent ontslagen, bijvoorbeeld omdat je iets hebt gedaan wat de wet verbiedt, dan heb je geen recht op een WW-uitkering.
-
-
Dit hangt af van jouw afspraken met het uitzendbureau over het huis waar jij in woont. Ga hier dus over in gesprek met het uitzendbureau en/of de verhuurder van de locatie. Werkgevers worden wel gevraagd om werknemers uit het buitenland in hun huis te laten wonen als dat een mogelijkheid is.
Let op! Werk je als uitzendkracht? Dan krijg je na het einde van de uitzendovereenkomst een termijn van 4 weken om de huisvesting die je huurt van de werkgever te verlaten. Als uitzendkracht betaal je de huurprijs die je maximaal hebt moeten betalen tijdens jouw dienstverband.
-
-
In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Heeft jouw werkgever jouw zorgverzekering geregeld? Dan stopt deze verzekering als je geen werk meer hebt. Word je ontslagen en heb je recht op een WW-uitkering? Dan houd je recht op jouw zorgverzekering. Deze loopt dan door. Heb je geen recht op een WW-uitkering? Zorg dan dat je een tijdelijke zorgverzekering afsluit voor de periode dat je geen werk hebt.
-
-
Dat staat niet in de wet. Jouw werkgever is dus niet verplicht te vertellen waarom hij jouw contract niet verlengt. Wordt jouw contract in de proeftijd opgezegd? Dan is jouw werkgever wel verplicht om de reden hiervoor schriftelijk aan jou te melden. Maar hij is alleen verplicht dit te doen als jij daar om vraagt.
-
-
Doe jij als werknemer iets ernstigs op de werkvloer? Iets dat bijvoorbeeld volgens de wet verboden is? Dan kan jouw werkgever dit zien als een ‘dringende reden’. Hij kan jou hiervoor per direct ontslaan. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, dus dat jij spullen van een ander hebt gestolen. Of dat je iemand hebt verwond. Ben je betrokken geweest bij een vechtpartij op de werkvloer? Dan heeft jouw werkgever geen toestemming nodig van uitkeringsorganisatie UWV. Hij hoeft ook niet om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen bij de rechter. Hij kan dan zelf beslissen om het contract per direct te stoppen. Jouw werk stopt dan meteen, zonder opzegtermijn. Als jij per direct wordt ontslagen, noemen we dat ‘ontslag op staande voet’. Je hebt dan ook geen recht op een WW-uitkering.
-
-
Jouw werkgever mag jouw werk niet zomaar stopzetten. De werkgever moet een geldige reden hebben om jou te ontslaan. Vindt jouw werkgever dat jij je werk niet goed doet? Dan moet hij eerst met jou bespreken waarom hij dat vindt. En ook wat je moet verbeteren. Dat kan hij bijvoorbeeld doen in een gesprek met jou. Dit is een functioneringsgesprek. Daarna moet jouw werkgever jou helpen om je werk beter te doen. Maak samen afspraken over hoeveel tijd je krijgt om je werk te verbeteren. Als het daarna nog steeds niet goed gaat, kan dat een geldige reden zijn om jou te ontslaan. Deze reden noemen we ‘disfunctioneren’. Het ontbinden van het contract gaat in dit geval via de rechter.
-
-
Nee, jouw werkgever mag jou niet ontslaan omdat je zwanger bent. Ook tijdens de verlofperiode en de eerste 6 weken na het bevallingsverlof mag je niet worden ontslagen. Stopt jouw werk terwijl je zwanger bent? Als er een uitzendbeding in jouw contract staat, dan stopt in dat geval ook jouw contract. Heb je geen uitzendbeding? Dan stopt jouw contract niet, maar je krijgt dan geen loon meer via het uitzendbureau. Jouw zwangerschapsverlof en zwangerschapsuitkering lopen vanaf dat moment via uitkeringsinstantie UWV.
-
-
Bij ontslag op staande voet stopt jouw contract direct. Je krijgt geen loon en meestal ook geen uitkering van UWV. Onderteken daarom niets. Zoek zo snel mogelijk contact met het Juridisch Loket. Zij kunnen jou helpen te protesteren tegen het ontslag via een brief.
Stap 1: Check of op staande voet is toegestaan
Bij ontslag op staande voet houdt een arbeidscontract meteen op. Dat mag alleen in deze 3 situaties samen:
- Jouw werkgever heeft een dringende reden om je te ontslaan. Bijvoorbeeld als je steelt van je werkgever, anderen in gevaar brengt, bedrijfsgeheimen bekendmaakt of werk weigert.
- Jouw werkgever vertelt je deze dringende reden direct. Er mag niet veel tijd zitten tussen de gebeurtenis en het ontslag.
- Jouw werkgever kan deze dringende reden bewijzen.
Jouw werkgever geeft vaak een brief mee waar het ontslag op staande voet in staat. Hierin staat meestal wat de dringende reden voor het ontslag is. Als uitzendkracht kan jouw contract soms meteen stoppen. Dit hoeft niet hetzelfde te zijn als ontslag op staande voet.
Stap 2: Onderteken niets
Sommige werkgevers vragen je om een document te tekenen. Onderteken niets. Vraag eerst of je een kopie kunt krijgen van het document. Je loopt het risico jouw rechten te verspelen als je ergens mee akkoord gaat. Dit kan gevolgen hebben voor jouw recht op een uitkering.
Heb je al iets ondertekend? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het Juridisch Loket.
Stap 3: Protesteer zo snel mogelijk tegen het ontslag
Laat jouw werkgever zo snel mogelijk weten dat je het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Neem daarom meteen contact op met het Juridisch Loket. Ook als je twijfelt om te protesteren. Vanaf het ontslag op staande voet krijgt je geen loon meer. En de kans is groot dat je geen uitkering krijgt van UWV. Het Juridisch Loket kan je helpen bij het opstellen van een brief en indien nodig aan een advocaat te komen. Het is belangrijk dat dit snel gebeurt. Je moet binnen 2 maanden na je ontslag naar de rechter om dit ongedaan te maken. Daarna heb je geen juridische mogelijkheden om tegen het ontslag te protesteren.
-
-
Bij ontslag heb je recht op een eenmalig geldbedrag van je werkgever. Dit noemen we een transitievergoeding. Dit wordt aan jou betaald als jouw werkgever jou heeft ontslagen of als je contract niet is verlengd. In principe niet als jij zelf ontslag hebt genomen, al zijn hier soms uitzonderingen voor.
Hoe hoog de transitievergoeding is, wordt berekend aan de hand van jouw maandsalaris en de tijd dat je in dienst bent geweest.
Soms heb je ook uitzonderingen waardoor jij als werknemer geen recht hebt op een transitievergoeding. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer je bent ontslagen omdat je iets gedaan hebt wat volgens de wet verboden is.
-
-
In sommige situaties kun je na je ontslag een maandelijkse uitkering aanvragen bij het UWV. Dit heet een WW-uitkering (WW = Werkloosheidswet) en is een tijdelijk inkomen.
Kijk goed of jij voor deze uitkering in aanmerking komt. En hoe je de uitkering daarna aanvraagt.
Je hebt wel een aantal plichten als je deze uitkering ontvangt. Je moet bijvoorbeeld in Nederland verblijven, beschikbaar zijn voor werk en actief solliciteren. Doe je dit niet? Dan kan dat gevolgen hebben voor (de hoogte van) jouw uitkering. Je moet het UWV op de hoogte houden van jouw sollicitaties.
Als je op staande voet bent ontslagen, bijvoorbeeld omdat je iets hebt gedaan wat de wet verbiedt, dan heb je geen recht op een WW-uitkering.
-
-
Mag je geen pauzes nemen tijdens je werk? Of krijg je niet de juiste beschermingsmiddelen om je werk veilig te doen? In Nederland hebben we een speciale instantie die controleert of bedrijven zich aan de wet houden. Dit is de Nederlandse Arbeidsinspectie. Om een melding te doen, kun je de Inspectie bellen via het telefoonnummer 0800 – 5151 of informatie online doorgeven. Als je een melding doet, mag je hiervoor nooit worden ontslagen.
-
-
Jouw werkgever mag jouw werk niet zomaar stopzetten. De werkgever moet een geldige reden hebben om jou te ontslaan. Vindt jouw werkgever dat jij je werk niet goed doet? Dan moet hij eerst met jou bespreken waarom hij dat vindt. En ook wat je moet verbeteren. Dat kan hij bijvoorbeeld doen in een gesprek met jou. Dit is een functioneringsgesprek. Daarna moet jouw werkgever jou helpen om je werk beter te doen. Maak samen afspraken over hoeveel tijd je krijgt om je werk te verbeteren. Als het daarna nog steeds niet goed gaat, kan dat een geldige reden zijn om jou te ontslaan. Deze reden noemen we ‘disfunctioneren’. Het ontbinden van het contract gaat in dit geval via de rechter.
Je kan dan in aanmerking voor een WW-uitkering, mits je voldoet aan alle voorwaarden daarvoor. Of dat het geval is, hangt af van jouw specifieke situatie. Meer informatie: WW-uitkering in het kort | UWV | Particulieren
-
-
In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Heeft jouw werkgever jouw zorgverzekering geregeld? Dan stopt deze verzekering als je geen werk meer hebt. Word je ontslagen en heb je recht op een WW-uitkering? Dan houd je recht op jouw zorgverzekering. Deze loopt dan door. Heb je geen recht op een WW-uitkering? Zorg dan dat je een tijdelijke zorgverzekering afsluit voor de periode dat je geen werk hebt.
-
-
Is de einddatum van jouw tijdelijke contract bereikt? Dan heb je geen recht meer op loon van jouw werkgever. Dit geldt ook als jouw werkgever toestemming heeft gekregen van uitvoeringsinstantie UWV om jouw contract te stoppen. Of als de rechter jouw contract heeft ontbonden. Is jouw contract afgelopen volgens de gemaakte afspraak? Dan maakt jouw werkgever een eindafrekening. Daarin geeft hij aan welk bedrag je nog tegoed hebt. Dit is bijvoorbeeld nog uitbetaling van je loon, nog niet opgenomen vakantiedagen, eventueel vakantiegeld etc.
Ontslaat jouw werkgever jou met een ‘dringende reden’? Dan noemen we dit ‘ontslag op staande voet’. Dan stopt jouw contract direct. Daarmee stopt ook de uitbetaling van jouw loon per direct. Ook dan maakt jouw werkgever een eindafrekening. Hij berekent wat hij jou nog moet uitbetalen.
-
-
Een werkgever mag soms een contract tussentijds stoppen. Dat mag hij alleen doen als hierover een afspraak staat in het contract. Daarbij moet de werkgever een goede reden hebben. Pas dan kan de rechter het contract ontbinden. Ook kan de werkgever het contract opzeggen als hij daarvoor toestemming heeft gekregen van uitvoeringsorganisatie UWV. Loopt jouw contract af en wil jouw werkgever dit niet verlengen? Dan moet hij dit op tijd bij jou aangeven. Minimaal een maand voordat jouw contract afloopt. Dit wordt de ‘aanzegtermijn’ genoemd. Jouw werkgever moet dit schriftelijk doen.
-
-
Heb je een tijdelijk contract met tussentijdse opzegmogelijkheid? Dan heeft jouw werkgever een geldige reden nodig om jou te ontslaan. Bijvoorbeeld als het heel slecht gaat met het bedrijf en hij jou geen werk meer kan geven. Dit noemen we een ‘bedrijfseconomische reden’. Een andere reden kan zijn dat jij langdurig ziek bent. Of zelfs arbeidsongeschikt. Jouw werkgever vraagt dan toestemming aan bij uitvoeringsinstantie UWV om het contract te kunnen opzeggen. Heeft het ontslag niet te maken met een reorganisatie of een langdurige ziekte? Dan moet jouw werkgever de rechter vragen het contract te ontbinden.
Tijdens beide procedures (UWV en rechter) kun jij als werknemer aangeven dat je het niet eens bent met jouw ontslag. Dit kun je doen voordat er een definitieve beslissing wordt genomen over jouw ontslag. Als de procedure bij het UWV is afgerond, kun je in sommige gevallen aan de rechter vragen het contract te herstellen.
Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter? Dan kun je tegen deze uitspraak in hoger beroep gaan en zo proberen het vonnis ongedaan te maken.
Ben je het niet eens met jouw ontslag op staande voet? Dan kan je de rechter vragen het ontslag te vernietigen. Ook kan je vragen om een vergoeding, plus een vergoeding voor het negeren van de opzegtermijn.
-
-
Jouw werkgever is niet verplicht te vertellen waarom hij jouw contract niet verlengt. Wordt jouw contract in de proeftijd opgezegd? Dan is jouw werkgever wel verplicht om de reden voor de opzegging schriftelijk te melden. Maar hij is alleen verplicht dit te doen als jij daarom vraagt. Je hebt geen proeftijd als je een tijdelijk contract hebt dat maximaal 6 maanden duurt.
-
-
Nee, jouw werkgever mag jou niet ontslaan omdat je zwanger bent. Ook tijdens de verlofperiode en de eerste 6 weken na het bevallingsverlof mag je niet worden ontslagen. Alleen in speciale gevallen mag dit. Bijvoorbeeld als er grote veranderingen plaatsvinden binnen het bedrijf waardoor jouw werk vervalt. We noemen dit een ‘reorganisatie’. Heb je een tijdelijk contract dat afloopt tijdens jouw zwangerschap? Dan hoeft jouw werkgever dit contract niet te verlengen. Maar: jouw zwangerschap mag geen reden zijn om het contract niet te verlengen.
-
-
Doe jij als werknemer iets ernstigs op de werkvloer? Iets dat bijvoorbeeld volgens de wet verboden is? Dan kan jouw werkgever dit zien als een ‘dringende reden’. Hij kan jou hiervoor per direct ontslaan. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, dus dat jij spullen van een ander hebt gestolen. Of dat je iemand hebt verwond. Ben je betrokken geweest bij een vechtpartij op de werkvloer? Dan heeft jouw werkgever geen toestemming nodig van uitkeringsorganisatie UWV. Hij hoeft ook niet om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen bij de rechter. Hij kan dan zelf beslissen om het contract per direct te stoppen. Jouw werk stopt dan meteen, zonder opzegtermijn. Als jij per direct wordt ontslagen, noemen we dat ‘ontslag op staande voet’. Je hebt dan ook geen recht op een WW-uitkering.
-
-
In de eerste twee jaren mag jouw ziekte geen reden zijn om jou te ontslaan. Maar het is niet zo dat je in de eerste twee jaren dat je ziek bent helemaal niet mag worden ontslagen. Werk je bijvoorbeeld nog in je proeftijd? Of gaat jouw werkgever failliet waardoor jouw werk ook stopt? Dan mag jouw contract worden stopgezet. Ook als je ziek bent.
-
-
Jouw werkgever kan niet zomaar jouw contract stopzetten. Hij moet hiervoor een geldige reden hebben. Denk bijvoorbeeld aan grote veranderingen binnen het bedrijf, waardoor jouw werk verdwijnt. We noemen dit een ‘reorganisatie’. De werkgever heeft wel toestemming nodig van uitvoeringsorganisatie UWV als dit de reden is dat hij jou wil ontslaan. Heb je een tijdelijk contract? Dan loopt dat automatisch af op de einddatum die in het contract staat. Als jouw werkgever het contract tussentijds wil opzeggen, kan dat alleen als dat is afgesproken in jouw contract. En ook dan moet jouw werkgever toestemming hebben van uitvoeringsinstantie UWV. Daarnaast kun je alleen worden ontslagen als jouw werkgever jou geen ander werk in het bedrijf kan geven. Hij moet namelijk kijken of hij jou kan overplaatsen naar een andere functie. Het kan zijn dat je hiervoor nieuwe vaardigheden moet leren.
-
-
Bij ontslag op staande voet stopt jouw contract direct. Je krijgt geen loon en meestal ook geen uitkering van UWV. Onderteken daarom niets. Zoek zo snel mogelijk contact met het Juridisch Loket. Zij kunnen jou helpen te protesteren tegen het ontslag via een brief.
Stap 1: Check of op staande voet is toegestaan
Bij ontslag op staande voet houdt een arbeidscontract meteen op. Dat mag alleen in deze 3 situaties samen:
- Jouw werkgever heeft een dringende reden om je te ontslaan. Bijvoorbeeld als je steelt van je werkgever, anderen in gevaar brengt, bedrijfsgeheimen bekendmaakt of werk weigert.
- Jouw werkgever vertelt je deze dringende reden direct. Er mag niet veel tijd zitten tussen de gebeurtenis en het ontslag.
- Jouw werkgever kan deze dringende reden bewijzen.
Jouw werkgever geeft vaak een brief mee waar het ontslag op staande voet in staat. Hierin staat meestal wat de dringende reden voor het ontslag is. Als uitzendkracht kan jouw contract soms meteen stoppen. Dit hoeft niet hetzelfde te zijn als ontslag op staande voet.
Stap 2: Onderteken niets
Sommige werkgevers vragen je om een document te tekenen. Onderteken niets. Vraag eerst of je een kopie kunt krijgen van het document. Je loopt het risico jouw rechten te verspelen als je ergens mee akkoord gaat. Dit kan gevolgen hebben voor jouw recht op een uitkering.
Heb je al iets ondertekend? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het Juridisch Loket.
Stap 3: Protesteer zo snel mogelijk tegen het ontslag
Laat jouw werkgever zo snel mogelijk weten dat je het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Neem daarom meteen contact op met het Juridisch Loket. Ook als je twijfelt om te protesteren. Vanaf het ontslag op staande voet krijgt je geen loon meer. En de kans is groot dat je geen uitkering krijgt van UWV. Het Juridisch Loket kan je helpen bij het opstellen van een brief en indien nodig aan een advocaat te komen. Het is belangrijk dat dit snel gebeurt. Je moet binnen 2 maanden na je ontslag naar de rechter om dit ongedaan te maken. Daarna heb je geen juridische mogelijkheden om tegen het ontslag te protesteren.
-
-
Bij ontslag heb je recht op een eenmalig geldbedrag van je werkgever. Dit noemen we een transitievergoeding. Dit wordt aan jou betaald als jouw werkgever jou heeft ontslagen of als je contract niet is verlengd. In principe niet als jij zelf ontslag hebt genomen, al zijn hier soms uitzonderingen voor.
Hoe hoog de transitievergoeding is, wordt berekend aan de hand van jouw maandsalaris en de tijd dat je in dienst bent geweest.
Soms heb je ook uitzonderingen waardoor jij als werknemer geen recht hebt op een transitievergoeding. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer je bent ontslagen omdat je iets gedaan hebt wat volgens de wet verboden is.
-
-
In sommige situaties kun je na je ontslag een maandelijkse uitkering aanvragen bij het UWV. Dit heet een WW-uitkering (WW = Werkloosheidswet) en is een tijdelijk inkomen.
Kijk goed of jij voor deze uitkering in aanmerking komt. En hoe je de uitkering daarna aanvraagt. Je hebt wel een aantal plichten als je deze uitkering ontvangt. Je moet bijvoorbeeld in Nederland verblijven, beschikbaar zijn voor werk en actief solliciteren.
Doe je dit niet? Dan kan dat gevolgen hebben voor (de hoogte van) jouw uitkering. Je moet het UWV op de hoogte houden van jouw sollicitaties.
Als je op staande voet ontslagen bent, bijvoorbeeld omdat je iets hebt gedaan wat volgens de wet verboden is, dan heb je geen recht op een WW-uitkering.
-
-
Mag je geen pauzes nemen tijdens je werk? Of krijg je niet de juiste beschermingsmiddelen om je werk veilig te doen? In Nederland hebben we een speciale instantie die controleert of bedrijven zich aan de wet houden. Dit is de Nederlandse Arbeidsinspectie. Om een melding te doen, kun je de Inspectie bellen via het telefoonnummer 0800 – 5151 of informatie online doorgeven. Als je een melding doet, mag je hiervoor nooit worden ontslagen.
-
-
In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Heeft jouw werkgever jouw zorgverzekering geregeld? Dan stopt deze verzekering als je geen werk meer hebt. Word je ontslagen en heb je recht op een WW-uitkering? Dan houd je recht op jouw zorgverzekering. Deze loopt dan door. Heb je geen recht op een WW-uitkering? Zorg dan dat je een tijdelijke zorgverzekering afsluit voor de periode dat je geen werk hebt.
-
-
Heb je een vast contract? Dan heeft jouw werkgever een geldige reden nodig om jou te ontslaan. Bijvoorbeeld omdat het heel slecht gaat met het bedrijf en hij jou geen werk meer kan geven. Dit noemen we een ‘bedrijfseconomische reden’. Een andere reden kan zijn dat jij langdurig ziek bent. Of zelfs arbeidsongeschikt. Jouw werkgever vraagt dan toestemming aan bij uitvoeringsinstantie UWV om het contract te kunnen opzeggen. Heeft het ontslag niet te maken met een reorganisatie of een langdurige ziekte? Dan moet jouw werkgever de rechter vragen het contract te ontbinden.
Tijdens beide procedures (UWV en rechter) kun jij als werknemer aangeven dat je het niet eens bent met jouw ontslag. Dit kun je doen voordat er een definitieve beslissing wordt genomen over jouw ontslag. Als de procedure bij het UWV is afgerond, kun je in sommige gevallen aan de rechter vragen het contract te herstellen. Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter? Dan kun je tegen deze uitspraak in hoger beroep gaan en zo proberen het vonnis ongedaan te maken.
Word je op staande voet ontslagen? En ben je het hier niet mee eens? Dan kan je de rechter vragen het ontslag te vernietigen. Ook kan je in plaats daarvan vragen om een vergoeding, plus een vergoeding voor het negeren van de opzegtermijn.
-
-
Je hebt geen recht meer op loon als jouw contract is geëindigd na opzegging of ontbinding. Na jouw ontslag maakt jouw werkgever een eindafrekening waarin hij aangeeft welk bedrag je nog tegoed hebt. Dit is bijvoorbeeld uitbetaling van loon dat nog niet betaald is, nog niet opgenomen vakantiedagen, eventueel vakantiegeld etc.
Ontslaat jouw werkgever jou met een 'dringende reden', en dus op staande voet? Dan stopt jouw contract direct. Ook de uitbetaling van jouw loon stopt dan per direct. Dit kan gebeuren als jij bijvoorbeeld opzettelijk iets hebt gedaan wat de wet heeft verboden. Ook dan maakt jouw werkgever een eindafrekening. Hij berekent wat jij nog uitbetaald moet krijgen.
-
-
Als jouw werkgever een contract voor onbepaalde tijd wil beëindigen, heeft hij daarvoor een geldige reden nodig. Dit vertelt hij jou ook. Hij kan de rechter vragen om het contract te ontbinden of het UWV vragen om het contract te mogen stoppen. Wordt jouw contract in de proeftijd opgezegd? Dan is jouw werkgever verplicht om de reden voor opzegging schriftelijk te delen met jou. Dit geldt alleen als jij daar om vraagt.
-
-
Nee, jouw werkgever mag jou niet ontslaan omdat je zwanger bent. Ook tijdens de verlofperiode en de eerste 6 weken na het bevallingsverlof mag je niet worden ontslagen. Alleen in speciale gevallen mag dit. Bijvoorbeeld als er grote veranderingen plaatsvinden binnen het bedrijf waardoor jouw werk vervalt. We noemen dit een ‘reorganisatie’. Maar: jouw zwangerschap mag geen reden zijn om jou te ontslaan.
-
-
Doe jij als werknemer iets ernstigs op de werkvloer? Iets wat bijvoorbeeld volgens de wet verboden is? Dan kan jouw werkgever dit zien als een ‘dringende reden’. Hij kan jou hiervoor per direct ontslaan. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, dus dat jij spullen van een ander hebt gestolen. Of dat je iemand hebt verwond. Ben je betrokken geweest bij een vechtpartij op de werkvloer? Dan heeft jouw werkgever geen toestemming nodig van uitkeringsorganisatie UWV. Hij hoeft ook niet om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen bij de rechter. Hij kan dan zelf beslissen om het contract per direct te stoppen. Jouw werk stopt dan ook meteen, zonder opzegtermijn. Als jij per direct wordt ontslagen, noemen we dat ‘ontslag op staande voet’. Je hebt dan ook geen recht op een WW-uitkering.
-
-
In de eerste twee jaren mag jouw ziekte geen reden zijn om jou te ontslaan. Maar het is niet zo dat je in de eerste twee jaren dat je ziek bent helemaal niet mag worden ontslagen. Werk je bijvoorbeeld nog in je proeftijd? Of gaat jouw werkgever failliet waardoor jouw werk ook stopt? Dan mag jouw contract worden stopgezet. Ook als je ziek bent.
-
-
Jouw werkgever mag jouw werk niet zomaar stopzetten. De werkgever moet een geldige reden hebben om jou te ontslaan. Vindt jouw werkgever dat jij je werk niet goed doet? Dan moet hij eerst met jou bespreken waarom hij dat vindt. En ook wat je moet verbeteren. Dat kan hij bijvoorbeeld doen in een gesprek met jou. Dit is een functioneringsgesprek. Daarna moet jouw werkgever jou helpen om je werk beter te doen. Maak samen afspraken over hoeveel tijd je krijgt om je werk te verbeteren. Als het daarna nog steeds niet goed gaat, kan dat een geldige reden zijn om jou te ontslaan. Deze reden noemen we ‘disfunctioneren’. Het ontbinden van het contract gaat in dit geval via de rechter.
-
-
Jouw werkgever kan niet zomaar jouw contract stopzetten. Hij moet hiervoor een geldige reden hebben. Denk bijvoorbeeld aan grote veranderingen binnen het bedrijf, waardoor jouw werk verdwijnt. We noemen dit een ‘reorganisatie’. De werkgever heeft wel toestemming nodig van uitvoeringsorganisatie UWV als dit de reden is dat hij jou wil ontslaan. Daarnaast kun je alleen worden ontslagen als jouw werkgever jou geen ander werk in het bedrijf kan geven. Hij moet namelijk kijken of jij overgeplaatst kan worden naar een andere functie. Het is mogelijk dat je voor deze nieuwe functie nieuwe vaardigheden zou moeten leren.
-
-
Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dat heet ook wel een ‘vast contract’. Jouw werkgever kan jou in dat geval niet zomaar ontslaan. Hij moet daar een goede reden voor hebben. De rechter kan jouw contract in dat geval ontbinden. Jouw werkgever kan het contract ook opzeggen na toestemming van uitvoeringsorganisatie UWV. Als hij het contract wil opzeggen, moet jouw werkgever zich houden aan een opzegtermijn. Deze opzegtermijn hangt af van hoe lang jij in dienst bent geweest. Tijdens jouw proeftijd, meestal 1 of 2 maanden, mag jouw werkgever jou wel zonder reden ontslaan. Als je vraagt naar de reden, moet jouw werkgever jou die wel vertellen.
-
-
Als je bent ontslagen en je hebt geen inkomen meer, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden. Dat kan bijvoorbeeld via het UWV, via de website van de Europese Unie (EURES), of via uitzendbureaus. Heb je hier geen werk meer, maar verblijf je wel in Nederland? Dan kun je voor de tijd dat je geen werk hebt een WW-uitkering aanvragen. Dit doe je bij de uitkeringsorganisatie in Nederland, het UWV. Je hebt dan wel een aantal verplichtingen. Bijvoorbeeld de plicht om in Nederland te verblijven, de plicht om te solliciteren en het UWV hiervan op de hoogte te houden.
-
-
Als je een WW-uitkering krijgt en je wordt ziek, dan kan je na een periode recht hebben op een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering). Je moet je eerst ziekmelden bij het UWV, uiterlijk op de tweede dag dat je ziek bent. Tijdens de eerste 13 weken dat je ziek bent, houd je recht op je WW-uitkering. Dan gelden ook nog de rechten en plichten die horen bij de WW-uitkering, zoals de plicht om te solliciteren. Als je na 13 weken nog steeds ziek bent, heb je recht op een Ziektewet-uitkering. Vanaf het moment dat je deze uitkering ontvangt, gelden alleen nog de regels van de Ziektewet.
-
-
In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering te hebben. Als jouw werkgever jouw zorgverzekering heeft geregeld, vervalt deze verzekering als je geen werk meer hebt. Word je ontslagen en heb je recht op een WW-uitkering? Dan houd je recht op jouw zorgverzekering en kan deze doorlopen. Als je geen recht hebt op een WW-uitkering, zorg dan dat je een tijdelijke zorgverzekering afsluit voor de periode dat je geen werk hebt.
-
-
Ben je je baan kwijtgeraakt? Ga dan (online) naar het UWV. Zij kunnen je helpen met het zoeken naar nieuw werk. Ook keren zij de WW-uitkering uit. De WW-uitkering is een bedrag dat je maandelijks krijgt. Het is een tijdelijk inkomen tussen jouw ontslag en jouw nieuwe baan. Niet iedereen heeft recht op een WW-uitkering. Er zijn bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zoek goed uit welke voorwaarden dit zijn en hoe je een uitkering kunt aanvragen. Ook gelden er verplichtingen waar je aan moet voldoen tijdens het ontvangen van de WW-uitkering. Je moet in ieder geval in Nederland verblijven. Daarnaast moet je actief zoeken naar werk en ook solliciteren. Je moet het UWV hiervan op de hoogte houden. Als je je niet aan deze verplichtingen houdt, heeft dit gevolgen voor (de hoogte van) jouw uitkering.
-
-
Wil je voor korte of langere tijd naar het buitenland? In dat geval kun je je WW-uitkering meestal niet meenemen. Er is een uitzondering, namelijk als je in een ander EU-land werk gaat zoeken. Er geldt dan wel een aantal regels. Zo moet je minimaal 4 weken in Nederland beschikbaar zijn voor werk en moet je actief naar werk zoeken en solliciteren. Heb je geen werk gevonden in Nederland, dan kun je voordat je vertrekt een speciaal formulier aanvragen bij het UWV. Dit is een PD U2-formulier. Je moet je binnen 7 dagen na vertrek uit Nederland inschrijven bij de uitkeringsorganisatie in het land waar je naartoe gaat. Het is de bedoeling dat je ook daar actief naar werk blijft zoeken. Je moet je houden aan de regels van het land waar je naartoe bent gegaan.
Het loont om naast jouw uitkering te gaan werken, dus het is goed als je in het buitenland werk vindt. Ook als het maar een paar uur per week is of als het salaris laag is. Je mag 30% van jouw extra inkomen zelf houden. Dit wordt bij jouw uitkering opgeteld. Financieel ga je er dus op vooruit. Als je gaat werken naast de uitkering die je vanuit Nederland ontvangt, moet je elke maand je inkomsten doorgeven aan het UWV.
Ben je niet van plan om naar werk te zoeken, maar ga je op vakantie? Of bijvoorbeeld op familiebezoek naar het buitenland? Dan gelden andere regels. In dat geval kun je bij het UWV jouw vakantiedagen aanvragen. Houd er rekening mee dat je maar recht hebt op een beperkt aantal vakantiedagen per jaar en dat je het UWV informeert over jouw vakantieplannen voordat je op vakantie gaat.
-
-
Als je een WW-uitkering krijgt, loont het om naast die uitkering te gaan werken. Ook als het maar om een paar uur per week gaat of als het salaris laag is. Is het salaris van je nieuwe werk 87,5% van de WW-uitkering of minder? Dan blijf je een aanvullende WW-uitkering ontvangen naast je nieuwe baan. Het is dus aantrekkelijk om naast je WW-uitkering te gaan werken. Je vergroot daarmee ook de kans op een vaste baan. Je mag 30% van jouw extra inkomen zelf houden. Dit wordt bij jouw uitkering opgeteld. Financieel ga je er dus op vooruit. Als je gaat werken naast je uitkering, moet je elke maand je inkomsten doorgeven aan het UWV.
-
-
Je bent vrij om na je ontslag ergens anders te gaan werken. Wel kan er in jouw contract een ‘concurrentiebeding’ zijn opgenomen. Dit is een onderdeel van de overeenkomst waarin staat dat jij na het einde van je contract of ontslag geen soortgelijk werk mag doen bij een ander bedrijf. Het is voor jouw werkgever niet mogelijk om in een tijdelijk contract een ‘concurrentiebeding’ te zetten. Dit kan alleen als jouw werkgever kan aantonen dat er heel belangrijke bedrijfsbelangen zijn. En dat je daarom een ‘concurrentiebeding’ moet ondertekenen.