Dit is afhankelijk van het uitzendbeding. Een uitzendbeding is een bepaling in de uitzendovereenkomst die ervoor zorgt dat deze overeenkomst tussen uitzendkracht en uitzendbureau eindigt als de opdracht stopt. Ben je een uitzendkracht met een uitzendbeding? Dan stopt jouw contract als het bedrijf waar je werkt (de inlener) heeft aangegeven dat het werk stopt. Je hebt dan na 1 of 2 wachtdagen recht op een ziektewetuitkering.
Als één van de uitzendcao’s op jou van toepassing is dan kan je contract niet gestopt worden als je ziek bent. Je contract loopt door tijdens ziekte: je hebt dan na 1 of twee wachtdagen recht op loondoorbetaling door het uitzendbureau. Ben je voor langere tijd ziek en loopt jouw contract tijdens ziekte af? Dan kan er na afloop van het contract recht ontstaan op een Ziektewetuitkering. Of je contract direct kan worden beëindigd is dus afhankelijk van de vraag of het uitzendbureau onder een cao valt. Weet je dat niet? Check hiervoor je contract, of vraag dit na bij één van de instanties waar je hulp kunt krijgen, zoals de SNCU of het juridisch loket.
Ben je een uitzendkracht die zonder uitzendbeding werkt? Dan heb je bij ziekte vanaf de 2e ziektedag recht op doorbetaling van jouw loon. Ben je voor langere tijd ziek en loopt jouw contract tijdens ziekte af? Dan kan er na afloop van het contract recht ontstaan op een Ziektewetuitkering.
Hiervoor gelden een aantal regelingen.
Oproepcontract met voorovereenkomst
Zodra je een oproep accepteert bij een oproepcontract met voorovereenkomst, ontstaat er een arbeidsovereenkomst. De afgesproken periode die je zou moeten werken heet de oproepperiode.
je wordt ziek tijdens een oproepperiode
Jouw werkgever betaalt je minstens 70% van jouw loon over de afgesproken periode die je zou moeten werken. Is dit lager dan het geldende minimumloon voor jouw leeftijd? In dat geval ontvang je het minimumloon.
je blijft na afloop van een oproepperiode ziek
Als jouw oproep is afgelopen, is ook jouw tijdelijke arbeidscontract afgelopen. Jouw werkgever hoeft je dan geen loon meer te betalen. Hij geeft aan UWV door dat je nog steeds ziek bent. UWV beoordeelt dan of je recht hebt op een ziektewetuitkering.
je bent ziek buiten een oproepperiode
Heb je geen arbeidscontract op het moment dat je ziek wordt? Je krijgt dan dus geen loon. Word je ziek binnen 4 weken nadat jouw laatste arbeidscontract is afgelopen? Geef dit dan door aan UWV. UWV beoordeelt dan of je recht hebt op een ziektewetuitkering.
Nul-urencontract
Bij een nul-urencontract ben je verplicht te komen werken als de werkgever je oproept.
je wordt ziek tijdens een oproepperiode
Jouw werkgever betaalt je dan minstens 70% van jouw loon over de periode die je had moeten werken. Is dit lager dan het geldende minimumloon voor jouw leeftijd? Dan krijg je het minimumloon uitbetaald.
je blijft ziek na afloop van een oproepperiode
Is jouw oproepperiode afgelopen? Dan krijg je geen loon meer. Ook niet als je dan nog steeds ziek bent. Eindigt jouw nul-urencontract en ben je nog steeds ziek? Dit geeft jouw werkgever door aan UWV. Dit is de uitkeringsorganisatie in Nederland. UWV beoordeelt dan of je recht hebt op een ziektewetuitkering.
Roept jouw werkgever je tijdens ziekte niet meer op? En werk je minimaal 3 maanden bij de werkgever? Dan heb je mogelijk recht op doorbetaling van de uren die je gemiddeld werkt. Vraag jouw werkgever het loon te betalen over jouw gemiddeld gewerkte uren. Doet jouw werkgever dat niet? Vraag advies aan jouw vakbond, rechtsbijstandverlener of het juridisch loket.
Het is ook mogelijk dat je werkgever zegt dat je een oproepcontract hebt, maar je recht hebt op een contract met een vast aantal uren. Jouw werkgever mag je hooguit een jaar als oproepkracht laten werken. Blijf je na dat jaar in dienst, dan krijg je recht op een vast aantal uren per week, maand of jaar die je de afgelopen 12 maanden gemiddeld werkte. Jouw werkgever moet dit aanbod binnen een maand na dat jaar doen. Heb je dit aanbod niet ontvangen? Dan heb je recht op doorbetaling van jouw loon over het aantal uren dat jouw werkgever je moest aanbieden.
je bent ziek buiten een oproepperiode
Word je ziek buiten een oproepperiode? Je krijgt dan geen loon.
Roept jouw werkgever je tijdens ziekte niet meer op? En werk je minimaal 3 maanden bij de werkgever? Dan heb je mogelijk recht op doorbetaling van de uren die je gemiddeld werkt. Vraag jouw werkgever het loon te betalen over jouw gemiddeld gewerkte uren. Doet jouw werkgever dat niet? Vraag advies aan uw vakbond, rechtsbijstandverlener of het juridisch loket.
Het is ook mogelijk dat je werkgever zegt dat je een oproepcontract hebt, maar je recht hebt op een contract met een vast aantal uren. Jouw werkgever mag je hooguit een jaar als oproepkracht laten werken. Blijf je na dat jaar in dienst, dan krijg je recht op een vast aantal uren per week, maand of jaar die je de afgelopen 12 maanden gemiddeld werkte. Jouw werkgever moet dit aanbod binnen een maand na dat jaar doen. Heb je dit aanbod niet ontvangen? Dan heb ke recht op doorbetaling van jouw loon over het aantal uren dat jouw werkgever je moest aanbieden.
Zolang je een nul-urencontract hebt, kun je geen ziektewetuitkering krijgen. Ben je nog steeds ziek als jouw nul-urencontract eindigt? Dan geeft jouw werkgever dat aan UWV door. UWV beoordeelt dan of je recht hebt op een ziektewetuitkering.
Word je ziek binnen 4 weken nadat jouw laatste arbeidscontract is afgelopen? Geef dit dan door aan UWV. UWV beoordeelt dan of je recht hebt op een ziektewetuitkering.
Een A1-verklaring geeft aan dat jouw werkgever de sociale premies voor jou betaalt in een ander EU-land. Heb je een A1-verklaring? Dan ben je sociaal verzekerd in het land dat de A1-verklaring heeft afgegeven. Of er recht is op loondoorbetaling bij ziekte of op een uitkering bij ziekte is afhankelijk van de wetgeving in het land dat de A1-verklaring heeft afgegeven.
Heb je een tijdelijk contract en word je ziek? Jouw werkgever betaalt dan maximaal 2 jaar minstens 70% van jouw loon door, waarvan in het eerste ziektejaar minimaal het minimumloon.
Loopt jouw tijdelijke contract af in de periode van loondoorbetaling? Je krijgt dan een ziektewetuitkering van UWV of van je werkgever. Dit is vanaf de datum dat jouw contract afloopt tot maximaal 2 jaar na je eerste ziektedag. Dit hangt af van de periode die de werkgever het loon heeft doorbetaald.
Ben je langer dan een jaar ziek in Nederland? Ook in jouw 2e ziektejaar betaalt jouw werkgever je minimaal 70% van jouw loon. Jouw werkgever hoeft dat niet meer aan te vullen tot het minimumloon voor jouw leeftijd. Komt jouw (gezins)inkomen daarmee onder het sociaal minimum? Dan kun je bij het UWV een toeslag aanvragen.
Krijg je een ziektewetuitkering in Nederland? Dan ontvang je meestal 70% van jouw dagloon. Dit is het loon dat je gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat je ziek werd. Komt jouw totale (gezins)inkomen onder het sociaal minimum? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een toeslag op je ziektewetuitkering. Je kunt een toeslag aanvragen bij het UWV.
Ben je ziek geworden tijdens jouw verblijf in Nederland? In jouw 1e ziektejaar betaalt jouw werkgever minstens 70% van jouw loon. Dit moet minimaal het minimumloon zijn voor jouw leeftijd. Jouw werkgever mag jou meer loon doorbetalen. Hierover staan afspraken in jouw cao of arbeidsovereenkomst.
Jouw werkgever betaalt maximaal 2 jaar jouw loon door als je ziek bent. Na 2 jaar ziekte heb je misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). In Nederland beoordeelt het UWV of je hier recht op hebt. Vindt het UWV dat jouw werkgever en jij onvoldoende aan re-integratie hebben gedaan? Dan kan het UWV een sanctie opleggen. Het UWV kan de werkgever verplichten tot het verlengen van de loondoorbetaling met maximaal een extra jaar. Indien je een ziektewetuitkering hebt, verhaalt het UWV bijvoorbeeld de betaalde ziektewetuitkering op jouw werkgever of je krijgt een lagere ziektewetuitkering.
Ben je langer dan 6 weken ziek? En loopt jouw tijdelijke contract af? Dan stelt jouw werkgever samen met jou een re-integratieverslag op. Hij geeft jou hiervan een afschrift. Dit is ook voor het UWV, indien het UWV jouw ziektewetuitkering betaalt. Hiermee beoordeelt het UWV of jouw werkgever en jij je voldoende hebben ingespannen om jou weer te kunnen laten werken.
Loopt jouw tijdelijke contract in Nederland af tijdens jouw ziekte? Jouw werkgever betaalt na afloop van het contract geen loon meer aan jou. Hij meldt je dan ziek bij het UWV. In de meeste gevallen betaalt het UWV jou dan een ziektewetuitkering en stelt hierbij bepaalde verplichtingen en eventuele controles in. Deze organisatie kan jou ook helpen om een nieuwe baan te vinden.
Soms gelden er wachtdagen in Nederland voordat de werkgever het loon doorbetaalt. Dit zijn meestal twee dagen. Jouw werkgever is dan niet verplicht jouw loon tijdens deze eerste dagen van jouw ziekte te betalen. Als dit in jouw arbeidsovereenkomst of cao staat, mag jouw werkgever dit doen.
Wachtdagen gelden niet bij elke ziekmelding. Ben je ziek geweest en word je binnen 4 weken opnieuw ziek? Dan krijg je vanaf jouw 1e ziektedag doorbetaald.
Zitten er tussen 2 ziekteperiodes minder dan 4 weken? Deze tellen dan als 1 ziekteperiode.
Ben je ziek tijdens je werk? Dan betaalt jouw werkgever jouw loon maximaal 2 jaar lang door. Je ontvangt dan minstens 70% van jouw laatstverdiende loon. In het 1e ziektejaar is dit minimaal het minimumloon. Dit geldt als je een vast contract hebt en als je een tijdelijk contract hebt.